Delená strava

29.04.2012 18:18

Pripravili sme pre vás ďalší článok o tom, ako zo seba vybudovať niečo, čomu sa nevyrovná ani Schwarzenegger. Neveríte? Vyskúšajte delenú stravu, ktorej základom je správne kombinovanie potravín.

 

Hlavnou zásadou oddelenej stravy je nemiešať potraviny s rozdielnym časom trávenia a s rozdielnymi požiadavkami na kyslosť, či zásaditosť tráviacich štiav. Cieľom je, aby potrava zbytočne dlho neležala v žalúdku, aby sa úplne strávila.

Pri oddelenej strave rozdeľujeme potraviny do dvoch hlavných skupín a troch podskupín.

 

-  Do prvej hlavnej živočíšnej A skupiny patria: všetky druhy mäsa, údeniny, hydina, ryby, mlieko a mliečne výrobky (iba nízkotučné), jogurt - iba biely a vajíčka.

 

- Do druhej hlavnej rastlinnej B skupiny patria: všetky druhy obilnín - pšenica, raž, jačmeň, ovos, proso, kukurica; pohánka; všetky výrobky z celozrnných obilnín - tmavý chlieb, celozrnné pečivo, koláče z celozrnnej múky alebo z ovsených vločiek, krupica, obilné vločky a bezvaječné cestoviny; strukoviny - fazuľa, hrach šošovica, sója a všetky sójové výrobky vrátane tofu; zemiaky; ryža natural; müsli bez cukru; tekvicové, slnečnicové a iné semienka; sezam.  

 

Podskupiny:

·  Zeleninovú podskupinu tvoria všetky druhy čerstvej, sušenej a mrazenej koreňovej, hlúbovej a šalátovej zeleniny; húb; korenia; kečup a sójová omáčka bez cukru; horčica a zeleninové šťavy.

·  Ovocnú podskupinu tvoria všetky druhy čerstvého, sušeného a mrazeného ovocia; všetky druhy kompótov a džemov sladených umelým sladidlom; ovocné džúsy bez cukru.

·  Do tretej podskupiny zaraďujeme všetky druhy nepražených a nesolených orechov.

 

V zásade nikdy nekombinujeme potraviny:

  1. hlavných skupín A a B

  2. ovocnú podskupinu so skupinou A

  3. ovocnú podskupinu so zeleninovou podskupinou.

Ako kombinovať jedlo?

K mäsu ako prílohu môžeme zvoliť zeleninu dusenú, či surovú. Zelenina sa totiž odbúrava rovnako dobre v kyslom i zásaditom roztoku. Cestovinu kombinujeme rovnako so zeleninou udusenou na rastlinnom tuku, syr zase jeme postrúhaný na šaláte (vynikajúci je šopský šalát - bez pečiva).

 

napísala: Bc. Viktória Semaníková

foto: internet