Delená strava
Pripravili sme pre vás ďalší článok o tom, ako zo seba vybudovať niečo, čomu sa nevyrovná ani Schwarzenegger. Neveríte? Vyskúšajte delenú stravu, ktorej základom je správne kombinovanie potravín.
Hlavnou zásadou oddelenej stravy je nemiešať potraviny s rozdielnym časom trávenia a s rozdielnymi požiadavkami na kyslosť, či zásaditosť tráviacich štiav. Cieľom je, aby potrava zbytočne dlho neležala v žalúdku, aby sa úplne strávila.
Pri oddelenej strave rozdeľujeme potraviny do dvoch hlavných skupín a troch podskupín.
- Do prvej hlavnej živočíšnej A skupiny patria: všetky druhy mäsa, údeniny, hydina, ryby, mlieko a mliečne výrobky (iba nízkotučné), jogurt - iba biely a vajíčka.
- Do druhej hlavnej rastlinnej B skupiny patria: všetky druhy obilnín - pšenica, raž, jačmeň, ovos, proso, kukurica; pohánka; všetky výrobky z celozrnných obilnín - tmavý chlieb, celozrnné pečivo, koláče z celozrnnej múky alebo z ovsených vločiek, krupica, obilné vločky a bezvaječné cestoviny; strukoviny - fazuľa, hrach šošovica, sója a všetky sójové výrobky vrátane tofu; zemiaky; ryža natural; müsli bez cukru; tekvicové, slnečnicové a iné semienka; sezam.
Podskupiny:
· Zeleninovú podskupinu tvoria všetky druhy čerstvej, sušenej a mrazenej koreňovej, hlúbovej a šalátovej zeleniny; húb; korenia; kečup a sójová omáčka bez cukru; horčica a zeleninové šťavy.
· Ovocnú podskupinu tvoria všetky druhy čerstvého, sušeného a mrazeného ovocia; všetky druhy kompótov a džemov sladených umelým sladidlom; ovocné džúsy bez cukru.
· Do tretej podskupiny zaraďujeme všetky druhy nepražených a nesolených orechov.
V zásade nikdy nekombinujeme potraviny:
-
hlavných skupín A a B
-
ovocnú podskupinu so skupinou A
-
ovocnú podskupinu so zeleninovou podskupinou.
Ako kombinovať jedlo?
K mäsu ako prílohu môžeme zvoliť zeleninu dusenú, či surovú. Zelenina sa totiž odbúrava rovnako dobre v kyslom i zásaditom roztoku. Cestovinu kombinujeme rovnako so zeleninou udusenou na rastlinnom tuku, syr zase jeme postrúhaný na šaláte (vynikajúci je šopský šalát - bez pečiva).
napísala: Bc. Viktória Semaníková
foto: internet